Artık Filamentlerin Değerlendirilmesi

Filament

Artık Filamentlerin Değerlendirilmesi

HectorSalamanca
Konuyu Açan
HectorSalamanca
⚙️ Aktif Üye
04.12.2025 23:31
9 Yanıt
104 Görüntülenme

Merhaba, artık filamentlerin ziyan olmaması adına benzerlerinin olduğu bir fikri sizlerle paylaşmak istedim.

Bunu genelde silikon kalıp ile yapıyorlar fakat herkesin sıvı slikona erişiminin olmadığını düşünererk ve maliyetinin de yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak bu fikrin derz dolgu malzemesiyle yapılmasının daha iyi olacağı kararına vardım.

Sizleri sıkmak istemediğimden ve bu fikri yapay zekayla oluşturduğum fotoğraflarla anlatmanın daha anlaşılır olacağını düşündüm.

Yanıtlar 9

HectorSalamanca

Belirtilen dosya yükleme kurallarını sağlamama rağmen fotoğrafları yükleyemedim. Fotoğrafları yorumlardan da yükleyemedim. Konuyu da silemedim. Kusura bakmayın.

erolblt

Dosya boyutu ve hangi formatta yüklemeye çalışırken sorun yaşadınız

HectorSalamanca

Gemini üzerinden her biri 1.5 Mb olan 6 adet png dosyası.

resin_lover

Selamlar,

Ben genelde printer "kaka"larının bir kısmını asetonda eritip macun kıvamına getiriyorum. Büyük ölçekli veya parçalı birşey yazdırdığım zaman arada oluşan boşlukların aradına bir fırça veya spatula yardımıyla yediriyorum sonra da zımparalayıp tek parça yapıyorum. 

Ölçümlerimi hep 50ml sanayi tipi aseton üzerinden yapıyorum. Genelde göz kararı yetiyor aşırı filament kakası doldurmadan yapıştırıcı kıvama gelecek kadar. Malzemeleri küçük bir cam kavanozda karıştırıyorum ki aseton plastik gibi maddelerle kimyasal yepkimeye girebiliyor. Yaptığım karışımı önce çalkalayıp 1 gece bekletiyorum o ara tüm kakalar zaten macun/yapıştırıcı kıvamına geliyor. 

Kullandığınız asetonun uçuculuğu sağ olsun printinize zarar vermiyor. Ayrıca hem Resin hemde FDM printlerde kullanılabiliyor. :) ama yinede aman diyeyim gidip 5 kilo filan yapmayın o küçücük kavanoz yaklaşık 1 ay gidiyor :D

resin_lover

Ah eklemeyi unuttum; bu en güzel TPU ve ABS ile oluyor. PLA ile de yapılabilir ancak en güzel randıman dediğim gibi ABS ve TPU ile alınıyor. :)

HectorSalamanca

Evet mantıklı. Hatta daha önce Youtube'ta ABS ile yapılan macunla motorbisikletinin tamponunu onaran birini de görmüştüm. 

Yanlış bilmiyorsam PLA, TPU, ASA, PETG asetonda çözünmüyor. Yalnızca ABS çözünüyor diye hatırlıyorum. 

resin_lover

Pla ve petg çözülüyor. Bir ara fdm ile figür basıp aseton buharıyla cila gibi yapmıştım ama detayları yok ettiği için resin printer almıştım. Aynısı petg için de geçerli. Tek farkları gereken zaman olmuştu.

erolblt

@HectorSalamanca  resim yükleme formatı düzelmiştir. Yeni bir konu açarak Artık Filament Değerlendirmesi konusunu detaylı bir şekilde anlatabilirsiniz

HectorSalamanca

@erolblt Konuyu yeniden açarak fotoğrafları yükledim. Merak eden arkadaşlar ordan bakabilirler. Dilerseniz kalabalık olmaması adına bu konuyu silebilirsiniz.