3d yazıcımdaki sorun ne olabilir

3D Printer

3d yazıcımdaki sorun ne olabilir

Konuyu Açan
eldain
🥉 İlk Adım
04.12.2025 23:59
5 Yanıt
80 Görüntülenme

Merhabalar baskı almak istediğimde fotoğraftaki gibi hatta yer yer daha bozuk şekillerde çıkmaya başladı tıkanıklık olabilir diye düşündüm önce nozzle sonra borusundan boruyu değiştim sorunum çözülmedi ama yardımcı olabilirsiniz çok sevinirim 

Yanıtlar 5

.

Screenshot_2025-12-05-00-03-21-220_com.miui.gallery.jpg
Screenshot_2025-12-05-00-03-21-220_com.miui.gallery.jpg
947,36 KB
Screenshot_2025-12-05-00-02-55-469_com.miui.gallery.jpg
Screenshot_2025-12-05-00-02-55-469_com.miui.gallery.jpg
964,8 KB
resin_lover

Printerinin marka modeli ve filamentinin türü ve markası nedir ? Ne süredir yazıcı bakım veya temizlik olmadan yazım yapıyor? Kalibrasyon ve auto leveling problemi olabilir, filament eğer PLA değilse diğerlerinin çoğunun kurutulması gerekiyor ondan kaynaklı sorun olabilir. (PETG -ASA vs.) Veya nozzle hakkın rahmetine kavuşuyor olabilir :) daha fazla ayrıntı verirsen daha iyi yardımcı olabiliriz bence.

erolblt

Bence burada büyük ihtimalle sorun nemli filament + düzensiz akış gibi duruyor. Parçanın görünümü tamamen nemli filamentin yaptığı o süngerimsi, pamuksu dokuya benziyor. Extruder de düzgün besleyemeyince katmanlar tutmayıp böyle saçak saçak çıkıyor.

Ben olsam ilk iş filamenti güzelce kuruturum veya başka bir filamentle denerim.

Sonra extruder dişlisine bir bakardım.

Nozzle’ı değiştirmişsin ama yine de bir cold pull yapmak işe yarayabilir.

Bir de e-step kaçtıysa eksik malzeme basıyor olabilir; 100 mm çekme testiyle kontrol edebilirsin.

HectorSalamanca

Kullandığınız filament PLA'ysa daha önce hiç bu denli nemli bir baskı görmemiştim. Daha çok, nemli TPU baskısına benziyor.

Tavsiyem yazıcınızı oto kalibrasyon yapıp başka bir filamentle test baskısı alın. Eğer sonuç iyi çıkarsa sorunun filament kaynaklı olduğu daha net anlaşılır.

Sorunun filamentten kaynaklandığı netleştikten sonra PLA filamentinizi 50 derece fanlı ayarda ev tipi fırına atıp 8 saat, eğer vaktiniz varsa 12 saat kurutabilirsiniz.

Remparts

Bu tür sorunlar genellikle flamentin nem alması ,fanın düzgün çalışmamasından kaynaklı oluyor . nozzle ve fanı temizle . O flament pla mı emin değilim ama fırında 50 derece 4-6 saat arası kurutabilirsin . Sonrasında da nem almaması için vakumlu poşet veya havasını aldığın bir poşet kullanabilirsin . Ayriyeten Kalibrasyonunu kontrol et eksenlerde minimal yamulmalar bile baskıyı bozabilir .