Atık Filamentlerden Yeni Filament Üretimi

Filament

Atık Filamentlerden Yeni Filament Üretimi

erolblt
Konuyu Açan
erolblt
⚙️ Aktif Üye
08.12.2025 17:04
8 Yanıt
75 Görüntülenme

Polyture3D’nin yaptığı çalışmayı yeni gördüm ve gerçekten ilgimi çekti. Atık filament parçalarını çöpe gitmek yerine granül hâline getirip yeniden işleyerek geri dönüştürülmüş filament üretmeye başlamışlar. Yani artık kırılmış, yarım kalmış ya da işe yaramayan filamentlerin boşa gitmesi yerine tekrar kullanılabilir hâle gelmesi mümkün olacak gibi duruyor.

Aldığım bilgiye göre bu filament geri dönüşüm sistemi yakında tüm Türkiye’de uygulanacakmış. Eğer bu sistem yaygınlaşırsa, elimizde biriken atık filamentleri geri dönüşüme gönderip karşılığında yeniden üretilmiş filament alma şansımız olacak. Hem çevre açısından güzel bir adım hem de 3D yazıcı kullanıcıları için ciddi bir avantaj.

İlgili linki aşağıya bırakıyorum, bir göz atın derim. Bana göre bu proje, 3D yazıcı topluluğu için uzun vadede oldukça faydalı olacak gibi görünüyor.

Yanıtlar 8

HectorSalamanca

Aslında 3d printer üreten firmalar, filament üretme makinesi satışı da yapsalar epey bi ürün satarlar. Ama filament satışları azalır :)
Özellikle renkli baskı alanlar için vazgeçilmez bir ürün olur.
Evlerinde pet şişelerden filament üretenleri görüyoruz. Ama diğer filamentler için DIY tasarımları tutarlı olur mu bilemem. Çap tutarsızlığı sebebiyle sık nozzle tıkanması, hatta akış sorunu bile oluşturabilir.
Dediğiniz gibi firmalar toplasa, karma filament artığı toplayacaklar. O da tutarlı olmayacak. Bu sebeple firmalar marka değerleri için bunu göze almazlar.
Belki de firmaların aldığı hammaddenin fiyatı, geri dönüşüm yapmalarına gerek olmayacak kadar ucuzdur :)

erolblt

Bir dönem FLAX adında, ev ve hobi atölyelerinde filament üretimi yapılabilsin diye tasarlanmış küçük ve kompakt bir cihaz vardı. O zamanlar bayağı gündem olmuştu ama pek tutmadı ve piyasadan çekildi. Görsellerini ekledim.

Şimdi ise Rhino3DPrinter, RhinoLab RePETG Filament Üretim Makinesi adında yeni bir cihaz çıkarmış. PETG filament üretimi için geliştirilmiş ve yaklaşık 10.000 TL civarında satılıyor. Onun da görselini ve linkini ekledim, istersen inceleyebilirsin.

evde-filament-uretimi.webp.png
evde-filament-uretimi.webp.png
462,23 KB
Screenshot_1.png
Screenshot_1.png
403,93 KB

Geri dönüşüme çok ihtiyacımız var hem atık filamentlerin çöpe gitmesini engellmek,maliyet sorunları hemde doğayı fazla kirletmemek adına büyük önem taşıyor.

HectorSalamanca

@erolblt Bu şekilde pet şişelerden filament yapıp kullanan var mı acaba? Eğer üretilen filament, kullanımda sorun yaratmıyorsa mantıklı bence. İşte bunun enjeksiyonlu versiyonu olsa diğer bütün filament artıklarını tekrar tekrar kullanabiliriz.

erolblt

@HectorSalamanca  bir ara Bişeyler Yapalım kanalından Erbil abi pet şişeden filament yapıp baskı almıştı. 

Örnek Link : https://www.youtube.com/watch?v=CkrRL95Ro1U

HectorSalamanca

@erolblt evet güzel video çekmiş. Ben de bi ara yapmaya niyetlendim. Sonra yazıcıya sorun yaratır diye vazgeçmiştim. 

erolblt

Eğer elinizde eski tip bir yazıcı varsa onla deneyin derim durduk yere masraf çıkartmasın :D

Buraxel

Başka bir konuda keşke geri dönüşüm tesisi olsa diyordum😅 umarım tez zamanda tesis kurulur kurtuluruz atıklardan 😉👍