Artık Filamentlerin Değerlendirilmesi

Filament

Artık Filamentlerin Değerlendirilmesi

HectorSalamanca
Konuyu Açan
HectorSalamanca
⚙️ Aktif Üye
08.12.2025 17:37
8 Yanıt
95 Görüntülenme

Merhaba, artık filamentlerin ziyan olmaması adına benzerlerinin de olduğu bir fikrimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bunu genelde silikon kalıp ile yapıyorlar fakat herkesin sıvı slikona erişiminin olmadığını düşünerek ve maliyetinin de yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak bu fikrin derz dolgu malzemesiyle yapılmasının daha uygun olacağı kararına vardım.

Sizleri sıkmak istemediğimden ve bu fikri yapay zekayla oluşturduğum fotoğraflarla anlatmanın daha anlaşılır olacağını düşünüyorum.

Ekli Dosyalar
a.png
a.png
1,55 MB
Gemini_Generated_Image_1229541229541229.png
Gemini_Generated_Image_1229541229541229.png
1,52 MB
Gemini_Generated_Image_d06slxd06slxd06s.png
Gemini_Generated_Image_d06slxd06slxd06s.png
1,56 MB
Gemini_Generated_Image_ir0ncir0ncir0nci.png
Gemini_Generated_Image_ir0ncir0ncir0nci.png
1,64 MB
Gemini_Generated_Image_91zmx691zmx691zm.png
Gemini_Generated_Image_91zmx691zmx691zm.png
1,62 MB
Gemini_Generated_Image_wz7hanwz7hanwz7h.png
Gemini_Generated_Image_wz7hanwz7hanwz7h.png
1,55 MB

Yanıtlar 8

HectorSalamanca

Fotoğrafların sıralaması ters olmuş. Yani adımlar sondan başa doğru ilerliyor.

erolblt

Bence fikir mantıklı görünüyor. Silikonun pahalı olması yüzünden herkes kolayca deneyemiyor ama derz dolgusu daha ulaşılabilir bir malzeme. Tam silikon kadar esnek olmaz ama basit ve çok detay istemeyen modellerde iş görme ihtimali var.

Derz dolgusu tamamen kuruduğunda biraz daha sert oluyor, bu yüzden çok ince detaylarda sorun çıkarabilir. Yine de düşük maliyetli bir yöntem olduğu için denemeye değer bir alternatif gibi duruyor.

HectorSalamanca

@erolblt Evet haklısınız, detaylı şekillerde kullanımı uygun olmaz. Düşüncem, basit şekiller için geçerli.

Mesela ne kadar mantıklı olur bilemem ama her harfin (örneğin 30mm yükseklik) küçük kalıbını çıkartarak artık filamentleri bu kalıplarda eritip bu harflerle çocuklarınızın, yeğenlerinizin veya sevdiklerinizin ismi yazılabilir.

Ayrı ayrı olan bu harflerin arkasına mıknatıs yapıştırılıp buzdolabına asmaları için hediye olarak verilebilir.

Bu yüzden artık filamentleri biriktirmeye başladım. Tabi herkeste sıcak hava tabancası yoktur muhakkak. Yeteri kadar artık PLA biriktiğinde saç kurutma makinesiyle eritip denemeyi düşünüyorum.

@HectorSalamanca  saç kurutma makinesi eritme yapacak gücü yok ama filamenti baya yumuşatabilirisiniz ama fikriniz güzel olmuş değerlendirmeye değecek bir fikir olmuş

HectorSalamanca

@mert Yorumunuzu görünce eritmeyi denedim. Dediğiniz gibi erimedi yumuşadı sadece. 

Belki benmari yöntemiyle eritilebilir :)

@HectorSalamanca  bunun erimesinin tek yolu bence direkt ısıl işlem görmesi gürbüz veya ateş gibi benmari yöntemi ile de yumuşayacağını düşünüyorum

HectorSalamanca

@mert O zaman ocakta kısık ateşte eriticez mebur :)

Buraxel

Elimde koca bir poşet atık var yani geri dönüştürme noktasında elbet bir firma geri dönüşüm tesisi açar diye bekliyorum ama bildiğim kadarıyla öyle bir tesis yok. Bir miktar daha bekleteceğim yoksa önerdiğiniz yöntemlerle bir şekilde değerlendirmeye çalışacağım artık ;)