Genel Tartışma

3D yazıcı ile para kazanmak

Konuyu Açan
mocal
🥉 İlk Adım
07.01.2026 00:15
3 Yanıt
48 Görüntülenme

Başlıkta da belirttiğim gibi 3D yazıcılar ile para kazanmak için abilerim ablalarim ve kardeşlerimden tavsiyerler bekliyorum. Öğrenciyim yazıcılara aşırı ilgim vardı Bambu Lab A1 mini ve AMS Lite aldım. Öğrenci biri için pahalı bir hobi bu yüzden satış yapmak istiyorum. Amacım satış yapıp köşeyi dönmek her şeyi bırakmak değil. Yalnızca kendi hobilerim için baskılarımın maliyetini karşılamak tabi yanında biraz para da kazabilirsem hiç fena olmaz. Bu yolculukta bana verebileceğiniz tavsiyeler nedir? Makinem küçük tasarım bilgim yok yeni yeni ilgilenmeye çalışıyorum. Üniversitede gönüllü topluluklarda başkanlık yapıyorum. Belki onlarla figür boyama workshopu gibi şeyler duzenleyebilirim ama aklıma gelen tek şey bu ve sürdürülebilir değil. Her türlü tavsiyenizi heyecanla bekliyorum. Şimdiden destekleriniz için teşekkür ederim 🙏

Yanıtlar 3

HectorSalamanca

Merhaba,

İlk olarak Youtube üzerinden slicer ayarlarını öğrenin.

Ek olarak çizim programı olarak Fusion360 önerebilirim. Öğrenciler ücretsiz olarak full versiyonunu kullanabiliyor. 

Satış konusunda aslında şanslı olabileceğinizi söyleyebilirim.

Başta mimarlık bölümündeki öğrenciler olmak üzere ki mimarlar her dönem proje yapar, şehir bölge planlama, inşaat mühendisliği, makine mühendisliği gibi bölümlerin bitirme ödevleri için çizdikleri parçaları baskı alabilirsiniz.

Yine mimarlar için maketlerinde kullanabilecekleri araba, ağaç, sokak lambası gibi modelleri talep doğrultusunda üretip satabilirsiniz.

yldrm3dcraft

tasarım bilgin yok ise bir süre makerworld gibi sitelerden anahtarlık vb ürünlerden üretebilirsin sonrada esnaflara belirli kar marjı karşılığında ürünlerini satmasını issteyebilirsin

@mocal    hayırlı olsun. 

Denildiği gibi bölümünde reklamını yapabilirsin. 

Bulunduğun bölgedeki hediyelik eşya satan yerler, bir milyoncular, ıvır zıvırcılar, oyuncakçılar hatta semtpazarlarındaki pazarcıları bile gezebilirsin toptan satış ya da sipariş üzerine satış için. Fakat çoğu yer fatura isteyecektir. 

Eğer boyama biliyorsan figürlerin rtv2 silikon kalıp ile kalıbını alıp poliüretan (sıvı plastik) dökebilirsin. şaşırtıcı ama 1 dakikada kuruyor yazıcının 2-3 saat baskı süresine karşın. 

Modelleme konusu deniz derya. Ama şimdi yapay zeka ile kendi fotoğrafından bile model çıkartabiliyorsun. Ama orada sorunun model değil yazıcı olur muhtemelen. Bambulab sla bir yazıcı olmadığı için detaylar güzel çıkmayabilir. Denemek lazım. internete 3d modelleme yapay zeka yazsan çıkar. 

Geleneksrl modellemede ise söylenildiği gibi fusion 360 daha sonrasında da blender ile falan ilerleyebilirsin. Çok çok kabaca fusion 360'da mekanik parçaların modelini çıkartırsın. Youtube'u açıp oynatma listelerinden çok rahat anlar yaparsın. 

Zaten yapılan şeyler hep belli başlı. organik yani insan, hayvan gibi şeyleri modellemek en üst seviye gibi. o zaten fusion ile yapılan bir şey değil. geriye katı modelleme kalıyor. Katı modelleme de mekanik olan her türlü şey. katı modellemenin de bir ilerisi yüzey modelleme. Aradaki farkı biraz ilerde açıklayacağım. 

Katı modelleme görece basit mantıkla çalışır. Bir zar yapmak istiyorsan bir kare çiz ve ona derinlik ver. küp oluştuktan sonra her yüzeye oyık açman lazım değil mi numara için? örneğin 1 için tek nokta. küpün bir yüzeyini seçersin. ortasını bulup bir yuvarlak çizersin. sonrada atıyorum 0.2 mm içeri doğru oy/kes dersin. Diğer rakamlar da böyle. yüzeyi seç, bir çizim yap, oy ya da kes. 

Elbette katı model üretmek için bir çok yol var. Örneğin bir çay bardağı çizmek için ön görünüşte kıvrımı çiz. sadece bir çizgi. Sonra bunun etrafında 360 detece dön. al sana bardak. 

Demek istediğim gözün korkmasın. youtube videolarını tane tane dinlersen rahat yaparsın. Bazı şeyler slicerda bile yapılıyor. 

Yüzey modelleme biraz daha ileri seviye. Araba kaputu çizmek, bir mouse'un gövdesini çizmek gibi eğrili şeyler için kullanılır. 

Makine parçası gibi şeyleri fusion360, solidworks gibi şeylerde yapılmasının nedeni içinde ürün ağacı gibi bir kavram olması. yaotığın her işlem unsur olarak kaydedilir. Bir delik 3 cm değil de 5 cm girmesi gerekiyorsa ilgili unsura tıklar 3 yerine 5 yazar geçersin. bu programlar parametriktir. 

Ama iş bir figür modelleye geldimi onun için de blender kullanıyorlar genelde. çünkü onda da yumuşak tonda oyuklar, çıkıntılar, delikler yapmaya yarayan organik modelleme araçları var. Çok daha fazlası var da bu kadarını diyim. Artı olarak blender açık kaynak. 

3ds max programı var ama onu anca daha önceden kullananlar keyfekeder alıp kullanır. O topa hiç girme karışıktır. 3d max herşeyi yapar ama menüleri aşırı karışıktır. Ama mantıklar aynıdır aşağı yukarı. Sunum falan yapmayacaksam elimi sürmem. 3ds max'i de mimari görselleştirmede mimarlar çok kullanır müşteriye gösterebilmek için binayı, dekoru. 

Bir de kıyafet modellemek için marvelous vardır. Günün birinde bir figğr tasarladıktan sonra ona kıyafet giydirmek istersen işte onu da marvelous yapar.  kıyafet, çanta, şapka, yastık, çarşaf modellemek gibi kumaşla ilgili ne varsa marvelous yapar. oyun yapımcıları, stilistler falan çok kullanır. figürünü programa aktardıktan sonra sanki terziymişsin gibi kumaş parçalarını oluşturup dik dersin. diktiğin kıyafeti sar deyince ortasındaki modele yapışıverir. Eğlenceli programdır. Düğme, fermuar, biye fakan tekstille ilgili ne ararsan yapabilirsin. Hatta hareket verip defile bike yaptırabiliyorsun animasyon olarak. 

Evet giriş seviyesi için çok detaylı anlattım fakat kafanda şekillenmiştir umarım bir şeyler. Günün sonunda zaten ilk başta hazır şeyleri yapıp satacaksın. 

Fusion 360 gibi bir programı öğrenmek ne katar sana? Çok şey? Eğer imalat, mekanik, makina parçası üretimi seviyorsan acayip hoşuna gider. 

Evindeki peçete tutacağından cebindeki telefonun kılıfına kadar envai çeşit şey modelleyebilirsin. basit geometriden oluşan şeyleri kokaylıkla çıkarırsın kısa sürede. Atıyorum çekmece mi lazım oldu? Çiz dikdörtgeni, ona yükseklik ver. ondan sonra 2 mm kabuk olacak şekilde içini boşalt de. Sonra önüne gel, ön düzlemde bir çizim aç, tutma yeri için bir dörtgen çiz. onu 1 cm yükselt. o yğkselttiğin çıkıntının altına gel. içini oy. Al sana çekmece hayırlı uğurlu olsun. Estetik görüntüyü falan zamanla halledersin basit şeyler. Yanlarına feder denilen çıkıntı ya da oyuntu atmalar, keskin köşeler yerine ufak ufak oval yapmalar, isim yazım kabartma koymalar falan inan çok kolay halledilir. 

Ondan sonra yüzey modelleme de öğrenirsen zaten git sanayide çalış. :)