Yazıcı bakımları ne kadar zamanda yapılır ?

3D Printer

Yazıcı bakımları ne kadar zamanda yapılır ?

bsaatolye
Konuyu Açan
bsaatolye
🏅 Destekçi
21.11.2025 02:05
13 Yanıt
148 Görüntülenme

Öncelikle şunu sormalıyım periyodik bakım şart mı ? 

Sorumun genel temizlik toz vs olmadığını belirtmek isterim zaten duruma göre genel temizlik yapıyorsunuzdur 😊 

nozzle değişimi ? 

Kart toz ve fan bakımları ?

mil yağmala kayış değiştirme ?

rulmanları sıvı gres ile temizleme ?

abs ve mühendislik baskısı alanların karbon ve normal filitre değişimleri veya temizlikleri ? 

Extruder , barel vb bakımlar 

kısacası yaptığınız bakımlar ve yapmanız gereken bakımları paylaşıp bilenler bilmeyenlere söylemesi amaçlı açıyorum. 

Yanıtlar 13

Aslında periyodik bakım, sağlıklı baskılar anlamına gelir; çünkü ne kadar düzenli bakım yapar ve makinemizi kontrol edersek, o kadar az arızalanması demektir.

Bakımlar, bence yapılan baskı yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Ne sıklıkla baskı alıyoruz? Eğer düzenli baskı alıyorsak nozzle değişimi, filament akış oranında bir sorun varsa—yani az akıyorsa, extruder dişlisinden ses gelmeye başlarsa—tıkanmış olur; bunun için değişmesi gerekebilir. Diğer unsurlar için hava ile temizlenecek yerlerin hava ile temizlenmesi, rulman ve mil gibi aksamların makinenin ses durumuna göre yağlanması önemlidir. Filtre değişimi de bence 3–4 ayda bir yapılabilir diye düşünüyorum. Benim genel yaptığım bakımlar aslında burada yazdıklarım.

bsaatolye

Benim zaman tutturarak yaptığım bir bakım yok aslında ama bu konuyla alakalı birşeyler okumuştum. 

Makine çalışma zamanı ile nozzle değişimi tıkanma Olsada olmasada değişim yapıyordu gerekçe şu benim baskım yarıda olmasın düşüncesiyle yapışan dediğiniz gibi kaliteden kaynaklı ödün vermeden standart bir çalışma sergilemesi isteği. Keza yağlamalar ve temizlemeler de aynı şekilde zamana duyarlı yapılıyor bu konu için çalışma düşünüyorum paylaşım yaparım bırayada konuyu açma sebebim yapanların veya bilenlerin anlatması tecrübelerle bilgilenmek amaçlı 😊

yanıt için teşekkür ederim mert bey 🫡

Buraxel

Yazıcının çalışma yoğunluğuyla ve baskı yapılan malzeme çeşidine göre değişmekle beraber halihazırda bambu lab a1 kullanıcısı olarak yağlamanın belirli bir süresi yok bambu yağla beni uyarısı verince yağlıyorum extruder dişlisini 750 saat civarında değiştim ( bunu sertleştirilmiş çelik ile güncelledim ) 1000 saat civarında normal çelik hotend değişti bariz sorun yoktu ama baskı kalitesinde bozulma vardı değiştim( bunu da sertleştirilmil çelikşe güncelledim) 1200 saat civarında kayışları gerdim yine uyarıdan değil yüzey kalitesinde düşme olduğundan başka bir şey değişmedim ve yapmadım hala devam ediyorum sorun oldukça buradan tecrübelerimi paylaşırım

Buraxel

İlave etmekte fayda var a1 yazıcılarda hotend ısıtıcının arka tarafında bulunan vidalarda gevşeme olabiliyor ve ilk katman baskılarda gözle farkedilir bozulma oluyor aklıma geldikçe sıkıyorum ortalama 150 200 saatte bir yapmakta fayda var

bsaatolye

@Buraxel elinize bilginize sağlık hocam istenilen tecrübe paylaşımları yarar konusunda sizin gibi olmalı öncelikle çok teşekkür ederim.

tecrübe olarak ekleme yapmak isterim -

1 haftalık ad5x varken belirli sebeblerden dolayı nozzle tıkanması yaşadım tıkanmayı açmak için 

270c nozzle getirdim 

iğne ile denedim nafile 

üstten filament verme elle denedim olmadı 

Nozzleyi çıkarttım ve çakmakla ısıttım iğne ile açtım ama bu esnada nozzlenin barel kısmını (bakır) pense ile tuttuğun için çapta yamulma oldu ve o nozlleden verim alamadım tavsiye şu barel kısımının çapını bozmamaya gayret edin yoksa iş görmüyor 😊

resin_lover

Temizlik ve yaglamayi kendim 3 ayda bir yapiyorum. Ayrica lazerim var, eger onu kullanacaksam ayda 1 yapiyorum. Her ne kadar filtresidir fanidir olsa da cok toz olabiliyor. Nozzle degisimini sahsen print kalitesi düsmeye basladiginda önce var olan nozzle eger ki temizlemek yeterse bir derin temizlik yapiyorum. Eger yetmez ve printte hala gereksiz topaklanma filan varsa hemen degistiriyorum. Ilgilenilmezse eger nozzle tikanip eziyet cektirebiliyor. :)

bsaatolye

@resin_lover evet kesinlikle fanlar ve toz kaçınılmaz 

nozzledede eskiden elimden geldiğince sonuna kadar kullanmaya çalışıyordum tıkandı aç devam tekrar tıkandı vs baskı ortalarında tıkanmalar filan çok oldu ve baskılar çöp oldu canımı çok sıktı bu konu zamanında artık tıkanma yaptığı anda kesin emin ise nozzleden kaynaklı olduğuna atıyorum direk yenisini kullanıyorum pirinç nozzleler için bu böyle tabi 

denem olarak mk8 cht karbon nozzle aldım aktif 3 aydır kullanıyorum makinede pla-abs-Petg-Tpu ve geridönüşüm petten filament kullanıyorum banamısın demedi hala denemedeyim yine paylaşım yaparım onunla ilgili bilgileri fiyatı tuzlu ama değeri başka bişey 

fiyat 219₺ 06/12/2025 

🙌🏼

resin_lover

@bsaatolye karbon nozzle almak gerçekten iyi bir adım print kalitesini arttırmak için. Daha doğrusu illa karbon olması da şart değil, filamentine göre nozzle seçmek her daim önemli. 

Ben paslanmaz çelik nozzle kullanıyorum genelde pla petg için. Ama bazı ürünleri karbon filamentle basmam gerekiyor, bunun içinde elmas nozzle kullanıyorum. 

PLA ve PETG diğer filamentlere kıyasla daha kolay yazılan ürünler olduğu için paslanmaz çelik bile aylarca sorunsuz götürüyor. Hele sizin karbon nozzle en az yarım sene ağır bir bakım gerektirmeden gider büyük ihtimalle. Yeter ki standart temizliği zamanlı yapın :)

bsaatolye

@resin_lover evet biraz sonradan fark ettim ama olsun gerçekten tek seferlik miktar para verip arkada bakmamak güzel bir duygu denemeler devam ediyor 😄

karbon filament basmadım detay verirmisiniz bu filament hakkında bilgi edinmek güzel hissettiriyor 😇

resin_lover

Merhabalar @bsaatolye biraz geç geliyor bu sefer cevap kusuruma bakmayasın, bir defada mesajı yollayamıyorum biraz uzun oldu sanırım 2 part yolluyorum 😅

Karbon filament biraz kumar işi diyebilirim 😂 ilk olarak standart princ nozzle ile karbon filament kullanmaya çalışırsan nozzle hakkın rahmetine yakın bir zamanda kavuşacaktır. Filament içindeki partiküller kabir azabı gibi. O yüzden paslanmaz çelik veya daha da iyisi elmas nozzle kullanmak mecburi diyebilirim. 

İçinde partikül olan filamentler (carbon,wood vs) için küçük nozzle (0,2) imkansıza yakın diyebilirim. Ne cins nozzle olduğunun önemi yok kesinlikle tıkanacaktır. Eğer deneyeceksen 0.2 ile kanser ihtimaline hazırlan derim 😂

resin_lover

Bazen en kaliteli, en pahalı marka filamenti alsan bile, içindeki partiküller rastgele dağıldığı için katmanlarda sorun olabiliyor eğer şanssızsan... evlat acısı garantisi veriyorum bu konuda... 😂😂

En nefretlik olayda, kapalı printerler bazen gereğinden fazla ısınıyor ön camı açık bırakmak gerekiyor. Eüer bırakmazsan tertemiz baskının içine edebiliyor akış düzensizliği yüzünden...

Sonuç; eğer spesifik birşey basmıyorsan karbon ile hiç bulamşa derim. Cebe ciddi ciddi zarar, her hatası pahalı oluyor. Kabir azabı, evlat acısı ve kanser de cabası 😂

HectorSalamanca

K1 kullanıyorum. Genelde XY millerini yağlıyorum. Yaklaşık 30 saatte bir diyebilirim. Eski siyahlaşmış yağı silip yenisini sürüyorum.

Z milleri için de bi saate göre yapmıyorum ama sanırım 70-80 saatte bir civarıdır.

Onun dışında içini süpürüyorum. Bazen tozlarını alıyorum. Nozzle ucunu te fırçayla temizliyorum. O kadar.

Henüz orta veya ağır ölçekli bir bakım yapmadım.

bsaatolye

@resin_lover ahahaha harika deneyimler hocam bu baskı işleri gerçekten derya deniz yaptıkça şaşırıyor öğrendikçe yapası geliyor insanın harika olaylar amaşuanlık karbon denemek istemiyorum dedikleriniz için hazırlık yapmak şart 😄😄